لباس مدارس که به طور سنتی مورد علاقه موسسات خصوصی و دولتی است، به تعداد فزاینده ای توسط مدارس سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. لباس مدارس بیشتر مورد نیاز مدارس ابتدایی 23% ، پس از آن راهنمایی 18% و دبیرستان 10% است.
طرفداران می گویند که لباس مدارس، محیط مدارس را برای دانش آموزان ایمن تر می کند و اصطلاحا یک زمین بازی مساوی ایجاد می کند که نابرابری های اجتماعی – اقتصادی را کاهش می دهد و کودکان را تشویق می کند تا به جای توجه به لباس هایشان، روی درس هایشان تمرکز کنند.
تاریخچه اولین لباس مدارس
تاریخچه اولین استفاده از لباس مدارس استاندارد در آموزش به سال 1222 در انگلستان بر می گردد. منشا لباس مدارس را می توان در قرن شانزدهم در انگلستان جستجو کرد، زمانی که کودکان خیریه فقیر که در مدرسه شبانه روزی بیمارستان مسیح شرکت می کردند.
در ایران، زمان رضا شاه استفاده از پوشش های یکسان شروع شد. در آن زمان لباس مدارس دخترانه بلوز و دامن و برای پسران بلوز و شلوار بود. این نوع پوشش پس از پیروزی انقلاب و تغییر فرهنگ تغییر کرد و به شکل امروزه که برای دختران با مانتو و مقنعه، برای پسران نیز پیراهن و شلوار در آمد.
خرید پارچه مدارس از زرین پود
لباس مدارس از قبل مشغولیت دانش آموزان را با لباس های گران قیمت برای لباس مدرسه کاهش داده و بار مالی را که بر دوش خانواده های دانش آموزان وارد می کند، کاهش داده است. لباس مدارس با توجه به فرهنگ و مقررات و موقعیت آب و هوایی منطقه طراحی و تولید می شود.
یکی دیگر از دلایل استفاده از لباس مدارس به منظور ایجاد یک نشانه برای مشخص شدن وضعیت سطح کلاس دانش آموز استفاده می شود. رنگ لباس مدارس به سال تحصیلی مربوط می شود و هر مدرسه ای لباس مخصوص به خود را دارد.
در ایران استفاده از لباس مدارس برای مدارس دخترانه اجباری است و شامل مانتو، شلوار و مقنعه می شود. برخی مدارس نیز از چادر استفاده می کنند. برای پسران نیز لباس مدرسه شامل پیراهن و شلوار می شود. در برخی مدارس نیز از کت استفاده می شود.
مزیت های استفاده از لباس مدارس:
- حفظ امنیت لباس مدارس:
طبق تحقیقات انجام شده داشتن لباس مدارس دانش آموزان در مدارس باعث حفظ امنیت آنها می شود. زمانی که در لانگ بیچ کالیفرنیا لباس مدارس اجباری شد، سپس نتایج نشان داد که باعث کاهش 34% از ضرب و شتم، 51% از درگیری ، 69% از حمل مواد مخدر و 18% از خرابکاری شد.
نکته قابل توجه این است که هر مدرسه لباس مخصوص به خود را طراحی و تولید می کند. بنابراین در زمانی که افراد متفرقه وارد محیط مدرسه شوند، سریعا قابل شناسایی هستند.
- تمرکز دانش آموزان بر روی آموزش:
اغلب برای دانش آموزان و همچنین والدین لباس مناسب مدرسه یک دغدغه هست و وجود یک لباس مدرسه از پیش تعیین شده که برای همه به طور یکسان در نظر گرفته شده باشد، باعث کاهش استرس ناشی از دغدغه تهیه لباس مناسب مدرسه می شود. بنابراین یک تمرکز و دقت برای توجه بیشتر به آموزش دانش آموزان می شود.
- حضور و غیاب:
دانش آموزان با وجود لباس مدارس زمان کمتری برای آماده شدن و رفتن به مدرسه صرف می کنند. بنابراین میزان تاخیر برای رسیدن به مدرسه کاهش می یابد. همچنین بعد از الزامی شدن لباس مدارس غیبت دانش آموزان کمتر شد.
- مسائل انضباطی:
یکی دیگر از سیاست های استفاده از لباس مدارس مربوط به مشکلات انضباطی می شود. یک مدرسه در ایالت نیومکزیکو، در این باره تحقیقی انجام داد و نتیجه را پس از اجباری شدن لباس مدارس اینطور بیان کرد که از حدود 1570 به 405 مورد کاهش یافت.
- قوانین لباس در مدارس:
اگرچه در بسیاری از مدارس لباس فرم وجود ندارد اما یک سری قوانینی وضع شده است که دانش آموزان موظف هستند که پوشش خود را متناسب با آن تهیه و استفاده کنند. این روش بسیار وقت گیر و دشوار است. باعث ایجاد اختلاف نظر بین معلمان و ناظمان با دانش آموزان می شود. به طور کامل دانش آموز زمان، تمرکز و آرامش خود را برای پوشش از دست می دهند. بنابراین سیاست اجباری شدن لباس مدارس می تواند به این مشکلات پایانی خوش بدهد.
- هزینه یونیفرم مدرسه:
با اجرای سیاست لباس مدارس، مسئولیت والدین در پرداخت هزینه گزاف برای پوشش فرزندان در مدارس به حداقل می رسد. لباس مدارس کمترین قیمت و در دسترس بالایی قرار دارند.
البته طبق نظر مخالفان لباس مدارس اجباری، تحمیل هزینه برای تهیه لباس مدرسه به والدین خلاف ایده آموزش رایگان است. و اجبار خرید لباس مدارس از طرف والدین می تواند برای بعضی از خانواده ها مشکل مالی ایجاد کند.
- لباس مدارس و عزت نفس دانش آموزان:
لباس مدارس بر روی عزت نفس دانش آموزان اثرات مفیدی دارد. زمانی که لباس همه دانش آموزان یکسان باشد، دیگه مقایسه ای بین دانش آموزان صورت نمی گیرد و مسائل ناشی از اختلاف پوشش ایجاد شده بین دانش آموزان از بین می رود.
در خاتمه لباس مدارس یکسان نشان نظم و اتحاد است. بنابر این این شیوه می تواند در یکی از با اهمیت ترین ارگان های آموزشی نظم کافی را ایجاد نماید.