پارچه فلانل از پارچههای پرطرفداری است که کاربردهای مختلفی دارند. شاید بدانید که منظور کدام پارچههاست، شاید هم به اسم، این جنس را نمیشناسید. در هر حال، در این مقاله، برایتان از تاریخچه، ویژگیها و استفاده از این پارچه برای ساختن استایلی شیک گفتهایم.
پارچه فلانل چیست؟
پارچه فلانل ضخیم است و معمولا برای دوختودوز لباس در فصول سرد سال به کار میرود. فلانل هم نرم است و هم گرم. این پارچه از نخ و پشم تابیدهشده درست میشود و اینروزها بیشتر در ترکیبات الیاف آن نخ، پشم یا الیاف مصنوعی به کار میرود.
ویژگیهای پارچه فلانل چیست؟
مهمترین شاخصه پارچه فلانل نرمبودن آن است. یکی از دلایل این نرمبودن میتواند شُل ریسیدهشدن بافت پارچه باشد. شانهکاری پشم برای تولید نخ این پارچه هم دلیل دیگری است که باعث میشود نرم شود.
شانهکاری فرایندی مکانیکی است که در آن پشم شُل ریسیدهشده با شانهای فلزی شانه میشود. این عملیات ضایعات پشم را از بین میبرد و بافت پارچه را نرم خواهد کرد. پارچه فلانل بهواسطه بافتی که دارد، هوا را بهخوبی به گردش درمیآورد. بنابراین، رطوبت در آن به دام نمیافتد.
ریشه تولید فلانل چیست؟
درباره خاستگاه فلانل شبهات و بحثهایی وجود دارد. برخی میگویند که ریشه آن به فرانسه در قرن ۱۷میلادی بازمیگردد. برخی دیگر معتقدند این پارچه برای نخستینبار در کشور آلمان در قرن ۱۸میلادی تولید شده است. ماجرا زمانی جالبتر میشود که بدانید شواهدی وجود دارد که نشان میدهد، در قرن ۱۶ میلادی، نخستینبار این پارچه در ولز تولید شده است.
داستان فلانل از کجا شروع شد؟
گفته میشود کارگران شرکتهای نساجی ولزی از پشمهای مانده و بیکاربرد در مسیر تولید منسوجات برای تهیه فلانل استفاده میکردهاند. نرم و گرم بودن پارچههای فلانل باعث شد که کارگران از آن استقبال کنند.
رفتهرفته، این پارچه راهش را به انگلستان و فرانسه هم باز میکند و در دوران انقلاب صنعتی به پارچه موردعلاقه قشر کارگر بدل میشود. در طول جنگ جهانی اول، این پارچه شهرتی جهانی پیدا کرد؛ آمریکاییها لایهای از این پارچه را به لباس سربازانشان اضافه میکردند تا گرمتر بمانند.
با ورود به قرن بیستم، تولید فلانل از پشم به نخ و ترکیب نخ و ابریشم (درصد بیشتر نخ) تغییر کرد. در دهه ۹۰ میلادی، گروههای موسیقی زیادی از این جنس پارچه برای لباسهایشان استفاده میکردند و همین دلیلی بر شهرت بیشتر فلانل شده بود. این روزها هم که پارچه فلانل کماکان در دنیای مد و فشن مشهور و محبوب است.
انواع پارچه فلانل
پارچه فلانل در انواع مختلفی تولید میشود. هر نوعی هم کاربردهای مخصوص به خودش را دارد:
- فلانت: این پارچه نخ و بافت کوبیده شده و مسطحی دارد. رنگهای مختلف و طرحهای گوناگونی از این پارچه موجود است.
- بِیبی فلانل: این نوع از پارچه فلانل بیشتر برای دوخت لباس کودکان استفاده میشود و بافت نرمی دارد. بیبی فلانل بسیار سبک است.
- فلانل پوشک: این پارچه فلانل از نخ ضخیمتری نسبت به انواع دیگر تولید میشود و برای درستکردن پوشک یا همان کهنه بچهها کاربرد دارد.
- سِیلون: سیلون یکی از انواع فلانل و ترکیبی است از نخ و پشم.
- فلانل کتان: همانطور که مشخص است، این نوع از فلانل از نخ درست میشود و یک طرف یا هر دو سطح پارچه صاف و کوبیده است.
- فلانل گیاهی: این فلانل در سالهای دهه ۱۸۰۰ استفاده و تولید میشده. نخهای به کار رفته در تار و پود این فلانل از کاجهای اسکاتلندی گرفته میشود و آلمانیها آن را تولید کردهاند.
پارچه فلانل چه کاربردهایی دارد؟
- انواع لباس: این پارچه برای تولید انواع مختلفی از لباس استفاده میشود، مثل شومیز، مانتو و غیره.
- اکسسوری: برای درستکردن کیف و کمربند هم از فلانل استفاده میشود. طرح فلانلها برای دوختودوز اکسسوری بیشتر ساده است.
- ملحفه و روتختی: بافت نرموگرم فلانل باعث میشود که در دوخت روتختی و چیزهایی از این دست هم کاربرد داشته باشد.
اثر پارچه فلانل بر طبیعت چیست؟
آیا تولید پارچه فلانل روی طبیعت اثرات منفی میگذارد؟ در فرایند تولید الیاف مصنوعی، مواد شیمیایی وارد چرخه طبیعت میشوند. اگر در تولید فلانل از این الیاف استفاده شود، بدیهی است که روی طبیعت اثراتی منفی خواهد گذاشت. در فرایند رنگکردن پارچه هم از مواد شیمیایی استفاده میشود که امکان دارد به طبیعت آسیب برسانند.
نگهداری از پارچه فلانل چگونه است؟
برای اینکه لباسهایتان از جنس فلانل در هنگام شستن، آب نروند و خراب نشوند، باید به نکاتی دقت کنید. برای اتوکشی و موارد دیگر نگهداری هم، توصیههایی وجود دارد:
- شستن
بهتر است که لباسهای فلانل تان را با دست بشویید تا بافتشان آسیب نبیند. اما اگر هم از ماشین استفاده میکنید، حواستان باشد که از شویندهای ملایم بهره ببرید و پارچه را با آب سرد یا ولرم بشویید.
- خشککردن
اگر پارچه را روی بند میاندازید، یادتان باشد که لباس را در سایه روی بند بیاندازید. روش دیگر خشککردن این است که لباس را روی سطحی صاف پهن کنید تا خشک شود. استفاده از خشککن برای لباسهایی از پارچه فلانل توصیه نمیشود و باعث چروکشدن آنها میشود.
- اتوکشی
درجه حرارت اتو باید روی دمای متوسط تنظیم شود. اتو را روی سطح پارچه بالا و پایین کنید. نگذارید که اتو چند ثانیه روی لباس نگه داشته شود.
کت و شلوار زنانه با پارچه فلانل؛ استایل رسمی
پارچههای فلانل در طرحهای ساده/چهارخانه میتوانند انتخاب خوبی برای دوختن انواع کت و شلوار یا کت و دامن باشند. این پارچهها به خوبی روی بدن می نشینند و در فصول سرد سال از انتخابهای ناب و درجهیک خواهند بود.
کت و شلوار مردانه با پارچه فلانل؛ استایل رسمی
کت و شلوارهای مردانه از جنس فلانل هم نرم، گرم و زیبا هستند. این کت و شلوارها میتوانند برای پاییز و زمستان مورداستفاده قرار بگیرند و استایل جذابی برای صاحبشان فراهم کنند.
استفاده از فلانل برای دوخت لباسهای غیررسمی زنانه
در استایلهای غیررسمی کاربرد لباسهایی از جنس پارچه فلانل بسیار زیاد است. طرحهای چهارخانه متنوعی از پارچههای فلانل وجود دارد که انصافا بیشترشان زیبا و چشمنوازند. فلانلها میتوانند برای دوخت شومیز، تونیک و پیراهنهای اسپورت هم به کار روند.
استایل فلانل برای دوخت لباسهای غیررسمی مردانه
در استایلهای مردانه هم میتوان روی پارچههای فلانل چهارخانه یا ساده حساب کرد. پیراهنهای شومیزی از این جنس را میتوان در استایل لایهلایه استفاده کرد؛ یعنی تیشرتی در زیر و بعد پیراهن روی آن. اگر بخواهید میتوانید روی پیراهن فلانل تان سوئیشرت یا کت و… بپوشید.